Tuesday, 3 November 2015

REVIEW: ST IVES GREENTEA SCRUB (BLACKHEAD CLEARING)

Penulis : Eiyya Othman Masa : 16:14 Comments : 3 Labels :
 

 Hai readers! Hehe dah sekian lama eiyya menyepi sampaikan bersawang dah blog ni huhu. Actually eiyya baru je selesai menamatkan first sem eiyya di Politeknik Kuching, Sarawak dalam bidang Kejuruteraan Petrokimia. Alhamdulillah.. Maksudnya there are still 5 more sem to go! Haha chaiyok dear self! Jadi tak hairanlah apesal tuan blog ni dah lama menghilangkan diri, ofcos lah disebabkan kekangan masa yang kononnya nak study untuk final, padahal tak study mana pun (hehehe) So sebelum eiyya melalut lebih panjang lagi, baik eiyya teruskan dengan review eiyya mengenai produk yang cukup hot sekarang ni: ST IVES GREENTEA SCRUB (Blackhead Clearing)



So bagi sesiapa yang tak sure macam mana rupa scrub yang eiyya maksudkan, jadi eiyya gigihkan diri untuk snap dan upload gambar scrub tu sekali padahal kerja meng-transfer ni adalah kerja yang paling eiyya malas nak buat (abaikan grammatical error) hehehehe.. Untuk pengetahuan korang, St. Ives ni banyak keluarkan produk berasaskan scrub, antara yang lain adaalah Apricot Scrub. Scrub ni jugak korang boleh jumpa sama ada dia tulis Blackhead Clearing (macam dalam gambar) ataupun yang satu lagi, Blemish Control. Korang pilih lah ikut kesesuaian kulit korang ye? Dan sepatutnya eiyya nak beli yang Blemish Control disebabkan kulit eiyya yang tetiba naik jerawat sebutir dua, tetapi waktu tu tak jumpa pulak Greentea yang BC, so eiyya grab je yang ni hehe (Maafkan tindakan ku yang rakus itu). Kakak eiyya pulak beli yang Apricot Blemish Control. Eiyya taknak beli yang Apricot disebabkan teksturnya  yang lebih kasar. Silap hari bulan boleh rabak kulit muka uolls kalau sesiapa yang ada sensitive skin tu muahahahaha!

So in my opinion, memang eiyya highly recommend korang untuk guna scrub ni. So far it works on my skin yang berjerawat walaupun my skin takde blackhead hehehe. Plus tekstur scrub ni memang lembut dan dijamin takkan merosak kan kulit korang. Hehe. Dari segi bau pulak, perghhhh.. Addicted doe nak cuci muka berkali kali sedangkan scrub hanya disyorkan penggunaan tidak lebih dari 3 kali je dalam satu minggu hehe aku peduli apa? Oupppsss.. Hehe. Tapi takdelah eiyya guna scrub ni sampai setiap hari tau! Eiyya selang seli kan dengan facial wash from HADA LABO (pun highly recommended). Dan yang paling best, lepas korang scrub muka korang, confirm korang puas hati dengan tekstur kulit korang yang seakan akan menggebu, sebab memang licin je rasa. Bau pulak harum, semerbak greentea gituuuuu.. Hahaha. So conclusion nya, eiyya boleh rate 6 stars out of 10. 6? Mana lagi pergi 4 stars tu??

Haaaaa.. 4 stars tu pulak terpaksa dilepaskan di awangan disebabkan ada beberapa kesan yang tak memuaskan hati eiyya. First thing, scrub ni tak memberi kesan untuk jerawat eiyya malah eiyya perasan yang kat dahi eiyya makin banyak jerawat pasir membiak. Yup, tak dinafikan. Sampaikan my parents pun tegur "Asal kat dahi tu makin banyak jerawat pasir?" Haih.. Sedih pulak hati I. Niat nak pulihkan jerawat beberapa ketul, akhirnya mengakibatkan jerawat pasir yang berketoi ketoi :p Hahaha ni semua akibat terlalu obses dengan review review positif kat Twitter yang kononnya scrub ni berkesan tahap dewa untuk kulit yang berjerawat -.- Mungkin it based on my skin kot, yang kurang sesuai dengan scrub ni. Huhu. Tapi takpe, eiyya akan berusaha untuk mengembalikan semula kulit eiyya yang berkualiti :') Muahahahahaha! So bagi korang yang nak try, just give it a try. Hehe. Korang boleh jumpa scrub ni kat any drug stores, Watsons or Guardian. Hehe. Price? Worth lah jugak. Kalau tak silap, haritu eiyya beli kat Watsons around RM20.00++ macam tu. So, till here then! Thanks and Assalamualaikum :)
 

3 comments:

Syafiqah Sharmeen said...

Fiqa pun pernah try st ives ni tapi tak sukaaa hahaha. Ada review kata produk ni tak sesuai untuk kulit yg ada jerawat sebab scrub dia kasar :/

Nur Rabia Othman said...

@Syafiqah Sharmeen: Yup, scrub dia memang kasar lebih2 lagi kalau yang apricot tuh. Hehe. Eiyya try yang greentea je hehe.

Anonymous said...

saya pon pakai produk ni, memang elok.. sekarang tengah cari tapi takda kat market.

 
All Right Reserved By Eiyya Othman